Moet een goede coach zelf gesport hebben? Niet noodzakelijk, maar het is zeker geen nadeel om vanuit je eigen ervaringen en praktijk je in te leven in de wereld van je atleten. Elke atleet zit weliswaar anders in elkaar, maar de besognes waar elke sportman weleens mee te kampen krijgt, zijn in grote lijnen dezelfde.

Voetballer bij RC Mechelen en enkele Duitse clubs

Welke jongen droomt er niet van voetballer te worden? Ik dus ook, en dus ging ik vanaf mijn zestiende tegen een balletje trappen bij RC Mechelen, en daarna bij enkele clubs in Duitsland.

Het leger leidde me naar de atletiek

Op mijn achttiende trad ik toe tot het leger als beroepsonderofficier in een gevechtseenheid. Ik voetbalde nog altijd en mijn snelheid werd opgemerkt in het leger. Ik sloot me aan bij de atleten en ging me toespitsen op de 100 meter, 200 meter en estafettewedstrijden 4 x 100 en 4 x 200 meter. Ik dook met 10.90 onder de grens van de 11 seconden en won in de jaren tachtig ettelijke wedstrijden in binnen- en buitenland. Jacques Borlée en Ronald Desruelles waren twee van mijn tegenstanders.

Verplichte shift naar de duursporten

De tol van de explosieve inspanningen in het voetbal en de sprintnummers, in combinatie met de legersporten, eiste echter langzaamaan zijn tol. Mijn knieën kregen het zwaar te verduren tijdens de routines op de hindernis- en koordenpiste en de survival runs die we afhaspelden op natuurlijke omlopen in gevechtskledij. Een operatie aan de beide knieën drong zich op en dokter Martens fluisterde me in het oor dat fietsen en zwemmen beter zou zijn voor mij. Die combinatie zou mijn spieren verstevigen en zo ook mijn capaciteiten voor langeafstandslopen bevorderen. Als ik maar kon blijven sporten, dacht ik, dus: zo gezegd, zo gedaan.

Europees kampioen triatlon, mijn nieuwe passie

Ik zette mijn eerste stappen in de triatlon en het was direct een schot in de roos. Ik bouwde nog een carrière uit van 10 jaar waarin ik 10 Ironmans op mijn palmares mocht bijschrijven, waaronder enkele deelnames in Hawaii, selecties voor en medailles op Belgische, Europese en wereldkampioenschappen met als summum de Europese titel op lange afstand in Almere en deelname aan de wereldspelen als militair. Ondertussen volgde ik ook militaire sportschool KMILO.

Het adagium was indertijd ‘veel en hard’ trainen, veel meer was er niet.

Bezinning en een sportief hiaat van twee jaar

Ook al waren die triatlonjaren minder explosief, topsport eist altijd ergens zijn tol. Zeker toen. Het adagium was indertijd ‘veel en hard’ trainen, veel meer was er niet. Dat heeft me met enkele operaties en blessures opgezadeld. Actief sporten heb ik toen twee jaar aan de kant geschoven, en ik heb me bezonnen over verantwoord en gezond trainen. Ik begon me bij te scholen in alle extra aspecten, zoals voedings- en trainingsleer, bloedanalyse, core stability en alternatieve trainingsvormen zoals aquajoggen of HIIT (high intensity interval). Het is in die periode dat ik mijn bedrijf in sportvoeding heb opgestart, want ook daar viel nog veel kennis te delen.

Comeback met enkele extreme uitdagingen

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en na twee jaar inactiviteit kriebelde het weer om nog enkele sportieve uitdagingen aan te gaan. Zo heb ik op mijn vijftigste nog de Crocodile Trophy gereden in Australië, een van ’s werelds lastigste mountainbikeraces. Ook in de Togo Jungle Challenge in Afrika en de Roc du Maroc door de Sahara heb ik nog mijn tanden gezet.  

Al mijn ervaring en kennis gebundeld in The Bigger Picture

Tijdens dat alles bleef ik me verder specialiseren en begon ik met trainingsadvies voor lopers, fietsers en triatleten. Mijn atleten boekten overwinningen in binnen- en buitenland en een van mijn atletes werd zelfs wereldkampioene.

Trainen tot op de limiet, niet erover

Vandaag is mijn trainingsvisie gestoeld op de gedachte dat elk lichaam zijn grenzen heeft en onze limieten genetisch bepaald zijn. Die grenzen probeerde ik vroeger zelf te overschrijden en dat heeft de nodige tegenslagen met zich meegebracht. Vandaag behoed ik mijn atleten voor deze fout en daar slaag ik ook in.  

Trainingsmethodiek ondersteund door specialisten

Met mijn kennis en ervaring kan ik een atleet zijn grenzen laten opzoeken, maar verder gaan we niet. Ik heb me ook laten omringen door specialisten elk in hun vakgebied, met een prominente rol voor psychologe Maaike Maes, die bij elke intake aanwezig is om samen met mij voor elke atleet The Bigger Picture te schetsen. Onder deze naam herberg ik vandaag mijn trainingsmethodiek.

>> Lees hier meer over The Bigger Picture

Op zoek naar sportieve begeleiding vanuit THE BIGGER PICTURE?

Individuele sporters, van recreatief tot competitief, vriendengroepen of bedrijfsgroepen die een sportieve uitdaging willen uitgaan: ik bekijk met jullie graag The Bigger Picture. Ik leg al mijn kennis en ervaring in mijn advies en stoom jullie graag klaar voor de doelstellingen die jullie nog willen halen, hoe groot of klein die ook mogen zijn. Neem contact op via info@sports2.be, bel ons op +32 475 328761 of stel je vraag via het formulier.