Guaraná is een bessenstruik die groeit in het Amazonebekken in het noorden van Brazilië en in Venezuela. De botanische naam is Paullinia cupana. Die is afgeleid van de Duitse plantkundige Christian Paullini (1643-1712). De bessen en zaden van de guaranáplant bevatten een grote hoeveelheid cafeïne en zijn rijk aan antioxidanten.

Magische krachten

De bekendere naam ‘guaraná’ is een verbastering van ‘warana’, wat ‘ogen van de goden’ betekent in de taal van de Sateré-Mawé, een stam die leeft in het Amazonewoud. De plant speelt een belangrijke rol in hun cultuur, waar ze magische krachten toebedeeld wordt. Bij de Sateré-Mawé wordt al eeuwenlang de legende van het goddelijke kind overgeleverd. Het kind in kwestie werd door een kwade godheid naar de jungle gelokt en vermoord. Een goedaardige god nam het linkeroog van het dode kind en plantte het in het dorp, waarna er een plant uit groeide. Zo kregen de rouwende dorpsbewoners een vrucht met bijzondere krachten. Als ze rijp zijn, lijken de zaden inderdaad op de ogen van een kind.

Het is bij de Sateré-Mawé dat de medische geschiedenis van guaraná al in de precolumbiaanse tijd zijn aanvang nam. Ze domesticeerden de plant, droogden en roosterden de zaden en vermengden ze met water tot een pasta. Die pasta gebruikten ze in voeding en ze maakten er een drankje mee dat hielp tegen vermoeidheid als gevolg van de hitte. Verder werd guaraná ook aangewend als droogmiddel om diarree te behandelen en tegen diverse ouderdomsverschijnselen. In Europa hoorden we voor het eerst van guaraná toen de missionaris João Felipe Bettendorf in 1669 de stimulerende eigenschappen beschreef.

Wetenschappelijk onderzoek naar guaraná

In 1817 beschreef Cadet de Gassicourt in Parijs guaraná als pijnstillend, koortswerend en lustopwekkend middel. In 1820 isoleerde Friedlieb Runge cafeïne uit guaraná. Verdere chemische stoffen die in de guaranáplant aangetroffen werden, zijn onder andere theobromine, theofylline, tannine en adenine. Halfweg de twintigste eeuw deden Europese wetenschappers grondig onderzoek naar de eigenschappen van de plant. De opwekkende eigenschappen, die vooral te danken zijn aan de hoge concentratie cafeïne, werden vlug bewezen.

In tegenstelling tot koffie, dat een kortstondige energieboost geeft, bleek guaraná veel langer energie te geven. Dat komt doordat de aanwezige tannine de afgifte van cafeïne vertraagt, zodat de effecten ervan langer duren.

Uit verdere studies bleek dat guaraná stress- en pijnklachten, zoals migraine of pijnlijke menstruatie, kan verzachten. Ook kwam de vochtafdrijvende werking aan het licht. Na zware inspanningen helpt guaraná het lichaam zuiveren van melkzuur, wat uiteraard interessant is voor sporters. Iets wat moeilijker te bewijzen valt, maar wel vaak aangenomen wordt, is dat het ook de concentratie en het denkvermogen stimuleert.

Guaraná vermindert het hongergevoel

Guaraná bevat niet alleen veel cafeïne, maar ook andere alkaloïden en vetten die het hongergevoel verminderen. Daarom wordt guaraná weleens gebruikt bij dieetprogramma’s. Omdat er maar een kleine hoeveelheid poeder nodig is, worden er bijna geen calorieën opgenomen. Guaraná is recent ook vaak in schoonheidsmiddelen terug te vinden, bijvoorbeeld in antirimpelcrèmes en shampoos tegen vet haar. Ook in crèmes om de huid te beschermen, is het tegenwoordig een populair ingrediënt.

Bij Sports2 vind je guaraná in Performax.

PERFORMAX MET GUARANÁ BESTELLEN?

Guaraná is een van de hoofdbestanddelen van Performax, ons supplement dat je naar ultieme prestaties stuwt. Meer info? Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of bestel via onderstaande link.